1. Magister Service
  2. Startpagina kennisbank
  3. Leerlingen en ouders
  4. Agenda

In- en uitschrijven op keuzelessen in Zermelo via Magister

Sinds kort kun je jezelf nóg gemakkelijker in- en uitschrijven op keuzemomenten (bijvoorbeeld KWT). Dit kan vanaf nu namelijk in Magister zónder dat je de Zermelo app of portal hoeft te gebruiken! 


Wil je weten hoe? Kijk dan snel hieronder waar het kort staat uitgelegd!

Hoe werkt dat? 

Je ziet de keuzemomenten nu direct in je agenda in Magister! Je maakt een keuze uit de verschillende aangeboden keuzelessen op dat moment en de keuzeles waar jij je op inschrijft wordt binnen enkele momenten in je agenda getoond. Hier hoef je verder helemaal niets voor te doen, simpel toch?!


Hoe ziet dat er dan precies uit?

In onderstaande afbeelding zie je een voorbeeldagenda in Magister. De gekleurde blokjes in de agenda geven de keuzemomenten aan.


Je ziet in deze afbeelding dat er in deze week 3 keuzemomenten staan.


Namelijk:

  • een oranje op maandag 9 september (om 13:00 uur);
  • een grijze op dinsdag 10 september (om 11:00 uur);
  • een groene op donderdag 12 september (om 11:45 uur).


Het keuzemoment op de maandag is oranje, dit geeft aan dat je nog een keuze moet maken voor dat moment. Er staat ook een keuzemoment op de dinsdag, deze is grijs met de tekst ‘Geen keuze’ wat aangeeft dat je op dit moment geen keuze meer kan of mag maken. Bijvoorbeeld omdat er al een verplichte inschrijving op een keuzeles voor je gemaakt is door je docent, je mentor of de persoon die de keuzemomenten regelt bij jou op school. Maar het kan ook zijn dat de keuzeles bijvoorbeeld vol zit en er dus geen plekken meer vrij zijn om nog uit te kunnen kiezen. Of de inschrijftermijn kan verlopen zijn.

Tenslotte geeft het groene keuzemoment op de vrijdag aan dat je al een keuze hebt gemaakt en dus bent ingeschreven op een keuzeles, maar dat je deze, als je wilt, ook nog mag wijzigen.


Hoe maak je een keuze voor een keuzeles?
Wanneer je op een keuzemoment klikt verschijnt onderstaande dialoog in beeld.




In deze dialoog zie je dat er een duidelijk overzicht wordt getoond van de verschillende keuzelessen waar een keuze uit gemaakt kan worden. Iedere keuze bevat het vak, de docent(en), de locatie(s) en eventuele opmerking(en).
Keuzelessen waarop niet meer ingeschreven kan of mag worden staan standaard onderaan in de lijst met keuzes, zijn niet te selecteren en worden in het grijs getoond.


Je schrijft jezelf in op een keuzeles door de gewenste keuzeles te selecteren en daarna te klikken op de button rechtsonder genaamd ‘Bevestigen’. Wanneer je dit doet sluit de dialoog automatisch en verandert het keuzemoment van kleur. Bijvoorbeeld in dit geval van oranje naar groen. Hierdoor zie je direct dat de keuze die je gemaakt hebt is gelukt en dat je dus bent ingeschreven. Daarna krijg je binnen enkele ogenblikken, maximaal 5 minuten, de gekozen les in je agenda in Magister te zien.


Om een gemaakte inschrijving op een keuzeles te wijzigen doe je hetzelfde als hierboven beschreven staat. Alleen zal de kleur van het keuzemoment nu niet wijzigen nadat je op de button ‘Bevestigen’ hebt geklikt. Je had tenslotte al een inschrijving op een keuzeles en hebt na de wijziging nog steeds een inschrijving, maar nu op een andere keuzeles. Dus blijft het keuzemoment groen. Ook deze gewijzigde keuzeles staat binnen enkele ogenblikken in je agenda.

Tenslotte kun je op dezelfde manier de gemaakte inschrijving op een keuzeles ook weer wissen. Hiervoor klik je opnieuw op het keuzemoment, maar in de dialoog die je daarna te zien krijgt klik je nu op de tekst ‘Keuze wissen’ en daarna op de button rechtsonder genaamd ‘Bevestigen’. Ook nu zal de dialoog automatisch gesloten worden en de kleur van het keuzemoment veranderen. Bijvoorbeeld van groen naar oranje. Dit betekent dat je (opnieuw) een inschrijving op een keuzeles moet maken omdat je er geen meer hebt op dit keuzemoment. De les waar je net op hebt uitgeschreven zal binnen 5 minuten zijn verdwenen uit je agenda.


Wat betekenen de verschillende kleuren en iconen?

Onderstaande iconen met bijbehorende kleur kunnen voorkomen op zowel de keuzemomenten als op de keuzelessen. In beide gevallen betekenen ze hetzelfde.


Je moet nog een keuze maken.

Je kan of mag geen keuze meer maken.*

Je mag een keuze nog wijzigen, maar je hebt dus al een inschrijving op een keuzeles gemaakt. 



* Het kan dus voorkomen dat je de keuze niet kan maken of wijzigen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren omdat je door je docent, mentor of degene die de keuzemomenten regelt bij jou op school al verplicht op een keuzeles bent ingeschreven. Deze mag je dan niet meer wijzigen.
	
Maar het kan bijvoorbeeld ook zijn dat de keuze vol zit en er geen plaatsen meer beschikbaar zijn of dat de inschrijftermijn inmiddels verlopen is.

Wanneer je geen keuze kan of mag maken of wijzigen, wordt dat keuzemoment niet standaard meer getoond in je agenda. Om het keuzemoment weer zichtbaar te maken en de bijbehorende keuzelessen in de dialoog te bekijken, kan er gebruik worden gemaakt van het keuzefilter genaamd ‘Toon keuzemomenten’ aan de rechterkant van je agenda. Hierbij kan er gekozen worden voor de optie ‘ook verborgen’. Nu is ook dit keuzemoment weer zichtbaar.
Wanneer je op het betreffende keuzemoment klikt verschijnt bovenstaand dialoog in beeld die de keuzes duidelijk weergeeft (inclusief de eventuele inschrijving op een keuzeles), maar waarbij je dus geen inschrijving op een keuzeles meer mag maken of wijzigen.


Goed om te weten! 

Voor deze functionaliteit, om in Magister Web in- of uit te schrijven op keuzelessen is altijd een actieve internetverbinding nodig!


FAQ

Hieronder nog een overzicht van de meest gestelde vragen met bijbehorende antwoorden. 


Kan ik ook gebruik maken van de Magister app om in- en uit te schrijven op keuzelessen in Zermelo?

Op dit moment is het alleen mogelijk in Magister Web. We werken hard aan de Magister app zodat je dit ook op je mobiel kunt doen binnenkort! 

Wie kan mij inschrijven op keuzelessen in Magister?
Op dit moment kun je dat alleen voor jezelf doen. Je vader, moeder of verzorger kan dit dus niet doen voor jou. Het kan ook voorkomen dat je verplicht bent ingeschreven door je docent, mentor of de persoon die de keuzemomenten regelt bij jou op school. In dat geval kun je jezelf ook niet meer voor de keuzeles uitschrijven en moet je deze dus verplicht volgen. 
Zijn de keuzemomenten en keuzelessen ook zichtbaar in mijn Google, Apple of Microsoft agenda wanneer ik gebruik maak van een feed uit Magister (iCalendar)?
De keuzemomenten en te kiezen keuzelessen zijn NIET zichtbaar in een externe agenda van Microsoft, Google of Apple middels de Agenda Delen (iCalendar) functionaliteit van Magister. Hier kun je dus ook geen keuze maken door je in te schrijven op een keuzeles. De gemaakte inschrijving op een keuzeles in Magister is uiteraard wel zichtbaar in je externe agenda. 
Wanneer wordt de keuzeles waarop ik mij heb ingeschreven zichtbaar in de agenda? 

Wanneer je een keuze hebt gemaakt uit de beschikbare keuzelessen en je jezelf hebt ingeschreven hiervoor, staat deze binnen enkele ogenblikken in de agenda in Magister (dit duurt over het algemeen maximaal 5 minuten, maar gaat meestal sneller). 

Wanneer wordt het gekoppelde huiswerk aan een keuzeles zichtbaar? 

Huiswerk wat een docent heeft opgegeven voor een keuzeles kun je niet zien vóórdat je een inschrijving op een keuzeles hebt gemaakt. Pas nadat je jezelf hebt ingeschreven op een keuzeles, en deze in Magister staat, is het eventuele opgegeven huiswerk zichtbaar. 

Is er een actieve internetverbinding nodig om deze functionaliteit te kunnen gebruiken?
Ja, hier is een actieve internetverbinding voor nodig. Dit is nodig omdat de keuzemomenten en de in de dialoog te kiezen keuzelessen live geprojecteerd worden vanuit Zermelo in Magister.