In dit artikel leest u stap voor stap hoe u Magister Desktop installeert en gebruikt. Per stap is telkens extra informatie beschikbaar die u eenvoudig openklapt om te lezen.
Magister Desktop installeren
Ga naar https://desktop.magister.net en gebruik uw OOP-account om in te loggen. Download vervolgens Magister Desktop en start deze om de installatie te starten.
Let op! Om een Magister Desktop te kunnen gebruiken op macOS, is de officiële RDP-cliënt van Microsoft vereist (“Microsoft Remote Desktop”). Deze is te downloaden in de App Store.

In de volgende flow wordt weergeven hoe de MSI van Magister Desktop geïnstalleerd kan worden.
Naast het doorlopen van de wizard om Magister Desktop te installeren, is het ook mogelijk om de MSI ‘silent’ te installeren om deze vervolgens te distribueren.
Let op! Wanneer Magister Desktop via de MSI wordt geïnstalleerd, is deze niet automatisch ge-update. Wanneer er nieuwe versies uitkomen zal de MSI-installatie opnieuw gedaan moeten worden om weer up-to-date te zijn.

Instellen hoe u Magister Desktop wilt gebruiken
Tijdens het eerste gebruik kan aangegeven worden op welke manier Magister Desktop getoond moet worden. Dat kan als remote desktop of als remote app.
In beide oplossingen kunnen meerdere Magister vensters gebruikt worden, maar bij remote desktop zitten die dan samen in één remote desktop venster. Dat kunt u echter wel over al uw monitoren gebruiken (middels de optie "Alle monitoren gebruiken") . U start dan eerst met één Magister Desktop venster en kunt via het logo links boven dan een extra venster openen of een testomgeving venster.
U kunt uw voorkeur later altijd wijzigen via "Instellingen":
Inloggen via web
Om in te loggen wordt uw browser geopend waarin het inlogscherm zichtbaar wordt. Na de eerste keer inloggen is het account bewaard in de app en wordt de volgende keer automatisch gestart met dit account.
Als u het automatisch inloggen wilt afbreken, dan gebruikt u de annuleren knop. Dit is vooral handig wanneer u voor meerdere vestigingen werkt en met een ander account probeert in te loggen.
U ziet dan niet meer het label "Automatisch starten" op het account en moet dan volgende keer eerst op een account klikken om het inloggen met dat account te starten.
Via de knop "Inloggen met een ander account" voegt u een extra account toe. Wanneer u een tweede account toevoegt dan kunt u voor beide accounts tegelijk met Magister werken door eerst voor het ene account een sessie te starten en wanneer deze sessie gereed is voor het andere account ook een sessie te starten.

Om altijd de keuze te hebben tussen de accounts bij het inloggen zorgt u ervoor dat u niet "automatisch starten" ingesteld heeft op een account (zoals in de afbeelding).
Magister Desktop wordt gestart
In de browser ziet u dat het inloggen gelukt is. Als u al een sessie had dan wordt u opnieuw verbonden met deze sessie en kunt u direct verder met uw werk waar u gebleven was. Mocht het nodig zijn om een nieuwe sessie te starten dan kunt u de bestaande sessie sluiten door te klikken op "Mijn bestaande sessie sluiten" op deze webpagina.
Op een Mac moet u bij deze stap het wachtwoord copy-pasten om verder te kunnen gaan.
Een extra venster of testomgevingvenster openen
Door op het Magister Desktop icoon te klikken (links boven) kunt u een nieuw Magister venster openen.
Op dezelfde manier is het ook mogelijk om de testdatabase te openen in een nieuw venster.
Veelgestelde vragen
Dit is alleen mogelijk op Windows. Wanneer meerdere accounts zijn toegevoegd aan de applicatie kunt u met deze accounts een Magister Desktop-sessie starten door op het account te klikken waarmee een extra sessie gestart kan worden.
Op macOS is dit niet mogelijk, hier kan er maar één sessie tegelijkertijd geopend worden.
Het kan zijn dat wanneer de snelheid van een muis, de polling rate, hoger is dan 150hz dat dit voor problemen zorgt in het gebruik. De meest voorkomende muizen hebben een polling rate tussen de 125hz-150hz. Maar een gamemuis heeft bijvoorbeeld een polling rate van 500hz, de software die de verbinding maakt met Magister Desktop kan hier niet goed mee overweg.
De polling rate van de muis kan achterhaald worden door een testtool te gebruiken, deze is te vinden op https://zowie.benq.com/en/support/mouse-rate-checker.html. Wij raden aan om na te gaan wat de snelheid is van de muis. Als dit hoger is dan 150hz kun je dit vaak aanpassen doormiddel van de software van de muisfabrikant.

Op Windows wordt de ingebouwde RDP-client (MSTSC) ondersteund, op Mac wordt de ‘Microsoft Remote Desktop’ app ondersteund. De op Windows ingebouwde RDP-client (MSTSC) wordt bijgewerkt door updates te installeren via Windows Update, zorg ervoor dat alle updates geïnstalleerd zijn.
Let op! Op Windows wordt de ‘Microsoft Remote Desktop’ app uit de Windows store dus niet ondersteund, tevens wordt de ‘MSRDC’ client, welke los te downloaden is bij Microsoft, niet ondersteund.