1. Magister Service
  2. Startpagina oplossing
  3. Werken met
  4. Algemeen

Magister Desktop app installeren en gebruiken

In dit artikel leest u stap voor stap hoe u Magister Desktop installeert en gebruikt. Per stap is telkens extra informatie beschikbaar die u eenvoudig openklapt om te lezen.


Magister Desktop installeren

Ga naar https://desktop.magister.net en gebruik uw OOP-account om in te loggen. Download vervolgens Magister Desktop en start deze om de installatie te starten.


Stappenplan Magister Desktop installeren op een Windows PC

Stappenplan Magister Desktop installeren op een Mac

Let op! Om een Magister Desktop te kunnen gebruiken op macOS, is de officiële RDP-cliënt van Microsoft vereist (“Microsoft Remote Desktop”). Deze is te downloaden in de App Store. 

Stappen Magister Desktop installeren met gedistribueerde installatie (MSI)

In de volgende flow wordt weergeven hoe de MSI van Magister Desktop geïnstalleerd kan worden.

Naast het doorlopen van de wizard om Magister Desktop te installeren, is het ook mogelijk om de MSI ‘silent’ te installeren om deze vervolgens te distribueren.


Let op! Wanneer Magister Desktop via de MSI wordt geïnstalleerd, is deze niet automatisch ge-update. Wanneer er nieuwe versies uitkomen zal de MSI-installatie opnieuw gedaan moeten worden om weer up-to-date te zijn.


Instellen hoe u Magister Desktop wilt gebruiken

Tijdens het eerste gebruik kan aangegeven worden op welke manier Magister Desktop getoond moet worden. Dat kan als remote desktop of als remote app. 

In beide oplossingen kunnen meerdere Magister vensters gebruikt worden, maar bij remote desktop zitten die dan samen in één remote desktop venster. Dat kunt u echter wel over al uw monitoren gebruiken (middels de optie "Alle monitoren gebruiken") . U start dan eerst met één Magister Desktop venster en kunt via het logo links boven dan een extra venster openen of een testomgeving venster. 


U kunt uw voorkeur later altijd wijzigen via "Instellingen":  

Inloggen via web

Om in te loggen wordt uw browser geopend waarin het inlogscherm zichtbaar wordt. Na de eerste keer inloggen is het account bewaard in de app en wordt de volgende keer automatisch gestart met dit account. 

Als u het automatisch inloggen wilt afbreken, dan gebruikt u de annuleren knop. Dit is vooral handig wanneer u voor meerdere vestigingen werkt en met een ander account probeert in te loggen.


Altijd accountkiezer tonen
Als u altijd eerst de accountkiezer wilt zien en niet wilt dat het inloggen automatisch gestart wordt, dan zet u "Automatisch starten" uit via het "puntjes menu" achter het account.

U ziet dan niet meer het label "Automatisch starten" op het account en moet dan volgende keer eerst op een account klikken om het inloggen met dat account te starten.

Extra account toevoegen

Via de knop "Inloggen met een ander account" voegt u een extra account toe. Wanneer u een tweede account toevoegt dan kunt u voor beide accounts tegelijk met Magister werken door eerst voor het ene account een sessie te starten en wanneer deze sessie gereed is voor het andere account ook een sessie te starten.

Om altijd de keuze te hebben tussen de accounts bij het inloggen zorgt u ervoor dat u niet "automatisch starten" ingesteld heeft op een account (zoals in de afbeelding). 

Account verwijderen
U verwijdert een account via het prullenbak icoontje. U kunt een account altijd opnieuw toevoegen.


Magister Desktop wordt gestart

In de browser ziet u dat het inloggen gelukt is. Als u al een sessie had dan wordt u opnieuw verbonden met deze sessie en kunt u direct verder met uw werk waar u gebleven was. Mocht het nodig zijn om een nieuwe sessie te starten dan kunt u de bestaande sessie sluiten door te klikken op "Mijn bestaande sessie sluiten" op deze webpagina.

Extra wachtwoord-stap op een Mac

Op een Mac moet u bij deze stap het wachtwoord copy-pasten om verder te kunnen gaan.


Een extra venster of testomgevingvenster openen

Door op het Magister Desktop icoon te klikken (links boven) kunt u een nieuw Magister venster openen. 

Op dezelfde manier is het ook mogelijk om de testdatabase te openen in een nieuw venster.


Veelgestelde vragen

Ik werk op meerdere schoollocaties. Kan ik Magister Desktop instanties naast elkaar gebruiken?

Dit is alleen mogelijk op Windows. Wanneer meerdere accounts zijn toegevoegd aan de applicatie kunt u met deze accounts een Magister Desktop-sessie starten door op het account te klikken waarmee een extra sessie gestart kan worden.

Op macOS is dit niet mogelijk, hier kan er maar één sessie tegelijkertijd geopend worden.

Kan ik een extra Magister Desktop venster openen?
Het is mogelijk een tweede venster te starten voor een account, dit kan vanuit Magister Desktop zelf. Deze optie vindt u in het menu linksboven, achter het Magister-beeldmerk.
Kan ik Magister Desktop ook voor mijn gebruikers installeren?
Voor automatische installatie op Windows kunt u de MSI gebruiken. Het nadeel daarvan is dat deze niet automatisch geüpdatet wordt, dus de updates moet u apart uitrollen. Er is ook een succesvolle distributie van de normale installatie gemeld door gebruik te maken van Microsoft Intune. Op dit moment kunnen we u hier helaas nog niet bij ondersteunen. Als u expertise heeft met het gebruik van Microsoft Intune, dan raden we u aan deze manier te overwegen, omdat de updates dan wel automatisch uitgevoerd worden. 
Blijft de oude manier van inloggen zonder web ook werken?
Nee, deze wordt uitgefaseerd.
Kan ik met deze oplossing de absentiescanner ook gebruiken?
Dat is op dit moment niet mogelijk. De absentiescanner kan op dit moment gebruikt blijven worden op de oude manier.
Hoe start ik een test database?
Als Magister via de desktop app gestart is, kan de testdatabase geopend worden in een nieuw venster. Deze optie is te vinden in het menu onder de Magisterknop helemaal linksboven in het scherm. Het is alleen beschikbaar voor gebruikers met rechten op Databasetoegang - Test.
Moet ik mijn IP adres doorgeven aan Magister?
Nee, dit hoeft niet meer. Door in te loggen wordt uw IP-adres toegelaten en krijgt u toegang tot Magister Desktop.
Hoe stel ik in dat ik linkshandig ben, zodat dit in Magister wordt overgenomen?
Dit hoeft niet meer apart geconfigureerd worden. De Magister Desktop applicatie doet dit automatisch als u dit heeft ingesteld op uw Windows of macOS device.
Hoe zit het met de instellingen van printers en local shares?
Dit wordt ook door de Magister Desktop applicatie automatisch meegenomen.
Werkt Magister Desktop ook op Linux, een Chromebook, Android of iPhone?
Nee. Magister Desktop werkt alleen op Windows en macOS .
Welke besturingssystemen worden ondersteund?
Windows 10 vanaf versie ‘2004’, Windows 11 en macOS vanaf versie ‘Mojave’ worden ondersteund.
Wat zijn de eisen aan mijn netwerk?
Magister Desktop stelt geen bijzondere eisen aan uw internetverbinding. Wel geldt dat een eventuele firewall moet toestaan dat Magister bereikt kan worden door TCP-verkeer op poort 443, UDP-verkeer op poort 3391 en dat al het netwerkverkeer via hetzelfde IP-adres verloopt. Dit zal in de meeste gevallen geen probleem zijn, de netwerkbeheerder of systeembeheerder kan u hier eventueel mee helpen.
Waarom zie ik het inlogscherm niet?
Dit komt voor op bij Edge versie 44 en nog ouder en bij Internet Explorer. Ook wanneer er gebruik wordt gemaakt van de Ghostery plugin, ziet u geen inlogscherm, zet deze dan dus uit om het wel te zien.
Welke browsers ondersteunt Magister?
Magister ondersteunt de laatste twee versies van Google Chrome, Firefox, Safari en van Micosoft Edge.
Als ik Magister Desktop afsluit, ben ik dan uitgelogd?
Nee, om uit te loggen sluit u Magister Desktop en kiest u voor uitloggen in de browser (als u het inlogscherm open had gelaten) of sluit u de volledige browser.
Hoe vaak wordt de Desktop app geüpdatet?
We streven naar zo weinig mogelijk updates op de Magister Desktop app. Dit doen we omdat we beheerders die de MSI versie installeren voor hun gebruikers zo min mogelijk willen belasten. De Magister Desktop app hoeft dan ook niet geüpdatet te worden bij een nieuwe Magister versie, maar alleen als er echt wat aan de app zelf wijzigt.
Werkt het automatisch updaten van Magister Desktop met de MSI installatie?
Nee, dit werkt alleen wanneer de Magister Desktop rechtstreeks wordt gedownload en geïnstalleerd.
Wat doe ik bij de melding “Versie wordt binnenkort niet meer ondersteund”?
Wanneer u op ‘opnieuw proberen’ klikt, heeft u de mogelijkheid om Magister Desktop te starten. Alleen is de Magister Desktop niet up-to-date, dit kan verholpen worden door een nieuwe MSI installatie door de beheerder.
Wat doe ik bij “wordt niet meer ondersteund” en geen mogelijkheid om de Desktop-sessie te starten?
Dit betekent dat de Magister Desktop teveel versies achterloopt en niet meer werkt. Dit kan verholpen worden door een nieuwe MSI installatie door de beheerder, hierdoor krijgt u de nieuwste versie en kan Magister Desktop weer worden gestart.
Waar kan ik de MSI installatie van de Magister Desktop vinden?
U vindt alle installatie opties op https://desktop.magister.net. U kunt de MSI ook rechtstreeks downloaden van: https://desktop.magister.net/api/download/windows/msi
Mijn muis werkt traag bij het gebruik van Magister Desktop, wat kan ik hieraan doen?

Het kan zijn dat wanneer de snelheid van een muis, de polling rate, hoger is dan 150hz dat dit voor problemen zorgt in het gebruik. De meest voorkomende muizen hebben een polling rate tussen de 125hz-150hz. Maar een gamemuis heeft bijvoorbeeld een polling rate van 500hz, de software die de verbinding maakt met Magister Desktop kan hier niet goed mee overweg.

De polling rate van de muis kan achterhaald worden door een testtool te gebruiken, deze is te vinden op https://zowie.benq.com/en/support/mouse-rate-checker.html. Wij raden aan om na te gaan wat de snelheid is van de muis. Als dit hoger is dan 150hz kun je dit vaak aanpassen doormiddel van de software van de muisfabrikant.

Ik gebruik een Mac en heb geen toegang tot lokale mappen, hoe kan ik dit oplossen?
Dit kan opgelost worden door in de ‘RDP client’ naar preferences te gaan en te klikken op general. Onderaan is een dropdown waar een folder gekozen kan worden waar de ‘RDP client’ naartoe gaat.
Welke remote desktop client werkt met Magister Desktop?

Op Windows wordt de ingebouwde RDP-client (MSTSC) ondersteund, op Mac wordt de ‘Microsoft Remote Desktop’ app ondersteund. De op Windows ingebouwde RDP-client (MSTSC) wordt bijgewerkt door updates te installeren via Windows Update, zorg ervoor dat alle updates geïnstalleerd zijn.

Let op! Op Windows wordt de ‘Microsoft Remote Desktop’ app uit de Windows store dus niet ondersteund, tevens wordt de ‘MSRDC’ client, welke los te downloaden is bij Microsoft, niet ondersteund.