1. Magister Service
  2. Startpagina kennisbank
  3. Leerlingen en ouders
  4. Persoonlijke instellingen

Veiligheidstips voor leerlingen

Veiligheid op één

Magister zet veiligheid van privacygegevens van álle gebruikers op één! In Magister is twee-factor-authenticatie (2FA) verplicht voor onderwijsondersteunende medewerkers. De meeste scholen maken inmiddels gebruik van 2FA-toegang. Daarnaast kunnen scholen ook voor leerlingen en ouders 2FA aanzetten. Verder kennen de apps van Magister extra beveiliging zoals gezichts- en vingerafdrukherkenning. De toegang tot Magister Desktop is versterkt met een vernieuwde authenticatie.


Informatiebeveiliging is een gedeelde verantwoordelijkheid

NAW-gegevens, een BSN, een e-mailadres en telefoonnummer van een leerling of ouder/verzorger zijn privégegevens. Hier moet dus altijd zorgvuldig mee omgegaan worden. Deze gegevens zijn ook te vinden in Magister. Magister investeert voortdurend in expertise, hardware en software om complexe cyberaanvallen op school- en systeemniveau af te wentelen. Samen dragen we zorg voor optimale gegevensbescherming. Wat kunt u zelf doen om privacygevoelige informatie in Magister veilig te houden?


Dit kunt je makkelijk zelf doen om je gegevens veilig te houden!

  • Je ontvangt je inloggegevens (e-mail of leerlingnummer) en wachtwoord van de Magisterbeheerder op je school. De ouder(s) of de verzorger(s) ontvangt eigen inloggegevens van school.

  • Deel je nóóit je inloggegevens met wie dan ook. Ook niet om je pauzemoment, lesuitval of laatste uur in te laten zien door vrienden of familie in een andere klas. Wil je je vrije uren en eindtijd delen? Deel dan je Magister Agenda link. Hier lees je hoe je dat veilig doet.

  • Ben je je wachtwoord kwijt of wil je het snel veranderen? Vraag dan zelf een reset-link aan om je wachtwoord aan te passen en verder te kunnen. Dat staat gewoon onder het inlogscherm nádat je je school en gebruikersnaam hebt ingevuld. Bekijk hier de stappen.

  • Het komt nogal eens voor dat een klasgenoot de telefoon is vergeten en vraagt om via jouw telefoon in te loggen om even het rooster of de cijfers te kunnen bekijken. Om jouw gegevens en die van jouw klasgenoot te beschermen moét je bij een switch tussen jullie accounts steeds volledig opnieuw inloggen. Dat is misschien irritant, maar dat is dus juist bedoeld om ‘per ongeluk’ inloggen op andermans account te voorkomen.

  • Check regelmatig je actieve connecties en sluit onmiddelijk dat account wat er volgens jou niet hoort! Dat checken en afsluiten, doe je zo:
    1)
    In Magister Web: Klik op het poppetje linksonder en dan op 'Mijn account'.
    In Magister App: Klik op Mijn Gegevens' en ga dan naar 'Beheer account'.
    Óf ga naar 'accounts.magister.net' in een browser. Ga naar 'Mijn Account' en dan naar 'Beheer account'. Daar staat met wie jij allemaal een actieve connectie hebt. Magister App > Beheer Account Magister App - Mijn Gegevens > Mijn account

    2 ) Actieve Connecties: Staat er een connectie tussen die er volgens jou níet behoort te staan, druk dan op de knop 'Alles afmelden'. Let op: alle actieve connecties in de app worden direct afgesloten. Je kunt niet één afzonderlijke connectie afsluiten. Je moet dus dan zelf ook even opnieuw inloggen in de app.

  • Log afgeschermd van omstanders in. Neem dus dezelfde houding aan als bij het pinnen. Log eerst in, klik dan door naar de juiste pagina en zet dán het scherm pas open.

  • Gebruik zoveel mogelijk 2FA-techniek bij het inloggen. De school kan er voor kiezen om voor gebruikers een 2FA-token te vereisen voor toegang tot Magister. Gebruikers waarvoor 2FA niet verplicht is kunnen er zelf voor kiezen dit aan te zetten. Docenten kunnen de eigen Magister app met gezichts- of vingerafdrukherkenning beveiligen.

  • Sla het wachtwoord niet op in de cloud of browser, maar in een aparte (eigen) digitale kluis.

  • Heb je niet zélf om een wijziging gevraagd en komen e-mailberichten binnen zoals ‘Wachtwoord reset aangevraagd’, ‘Herstelcode aangevraagd’, ‘Ingelogd met herstelcode’, ‘Herstelcode geblokkeerd’ of ‘Herstelcode gebruik overschreden’? Dan moet er meteen een alarmbelletje gaan rinkelen. Stel dan direct een nieuw wachtwoord en een nieuwe herstelcode in! En neem contact op met je Magister-beheerder op school.

  • Klik bewust je scherm uit van je device als er even een andere activiteit tussendoor komt (bijvoorbeeld op een laptop de Windows-icoon en 'L' tegelijk intoetsen). Log volledig uit je programma's als je er klaar mee bent (en vergeet niet je gemaakte stukken eerst op te slaan). 



Aan welke veiligheidsstandaarden voldoet Magister?

Iddink Digital B.V. is zich bewust van haar verantwoordelijkheid en zorgplicht ten aanzien van haar dienstverlening met Magister. Iddink Digital B.V. heeft een actueel Informatiebeveiligings- en Privacybeleid en neemt voortdurend passende technische en organisatorische maatregelen. Deze maatregelen zijn gericht op het continu waarborgen van de Beschikbaarheid, de Integriteit en de Vertrouwelijkheid (BIV) van de verwerkte informatie binnen Magister.

Hier kun je meer lezen over ons Informatiebeveiligings- en Privacybeleid.



Wist je dat...? In schooljaar 2022-2023: