1. Magister Service
  2. Startpagina kennisbank
  3. Highlights
  4. Plagiaatdetectie

Similarity de nieuwe plagiaatdetectie in Magister

Vanaf het schooljaar 2024-2025 heeft Magister een samenwerking afgesloten met het leidende bedrijf in plagiaatdetectie voor Turnitin Similarity (SimCheck) services.


Huidige Urkund-gebruikers in Magister hebben een schrijven ontvangen (27-6-2024) over de overgang. Samen met Turnitin zullen we zorgdragen voor een eenvoudige overstap van Urkund naar Similarity. Docenten zullen nauwelijks iets van de veranderingen merken. We zetten alle data over. En Similarity wordt op dezelfde manier in Magister geïntegreerd. Gebruik je op school Urkund en geen schrijven voor de overstap ontvangen? Neem dan contact op met relatiebeheermagister@iddinkgroup.nl o.v.v. 'Informatie bestaande relatie Urkund naar Similarity'.Wat kan Similarity?

Het rapport van plagiaatdetectie geeft meerdere overzichten en mogelijkheden voor inzichten en feedback aan de leerling. Het eerste overzicht geeft de checks op plagiaatdetectie met uitgebreide bronnen weergave en filtering. De tabbladen ‘Flags’ en ‘AI writing’ markeren gedeeltes van de tekst die mogelijk niet door de leerling zelf zijn geschreven, en geven het percentage van deze tekst binnen het totale document aan. Dit helpt je in het geven van feedback aan de leerling.


Docenten tour van Similarity 

Bronnen worden als lijst per gevonden match weergegeven. Bij elk stuk gematchte tekst wordt de meest gelijkende als bron met % gegeven. Aflopend van de meest gelijkende naar de laagst gelijkende. 


Docenten tour van Similarity


Nieuw is ‘View other sources’ bij ieder overlappend stuk tekst. Je klikt op een bron-item om de volledige gevonden match zij-aan-zij weer te geven. Je ziet boven in het bron-item het aantal woorden en aantal tekstblokken dat precies overeen komt tussen de bron en de geleverde tekst van de leerling (links). Daarna kun je in de bron zelf door de matches met de tekst gaan, deze zijn gehighlight weergegeven. Je kunt ook de volledige bron zelf teruglezen of bekijken voor context van het geciteerde deel in de tekst van de leerling.


Docenten tour van Similarity


Met ‘View other sources’ is het voor de docent mogelijk om de invalshoek van de tekst, die de leerling heeft gebruikt, beter te doorgronden. De lijst geeft daarmee niet alleen één meest logische passende bron weer, maar een uitputtende lijst van alle mogelijk vindbare media en publicaties waarin (delen van) de tekst voorkomt. Je kunt daarmee ook bronnen uitsluiten.
Deze nieuwe toevoeging in functionaliteit maakt het de docent makkelijker om de leerling te volgen in diens onderliggende beredenering. En daarmee ook de best mogelijke feedback te geven!

 


 Filters in rapport van Similarity

Met ‘Filters’ bepaal je zelf welke onderdelen van de tekst gecheckt moeten worden voor jouw plagiaatdetectierapport. 


Similarity naadloos in Magister

In Magister ELO > Opdrachten kan een docent aangeven of voor een bepaalde opdracht plagiaatcontrole gewenst is. Zodra deze controle gedaan is, ziet de docent het resultaat terug in het overzicht van de ingeleverde opdrachten.

De docent zoomt daarna in op een leerling, door via de detailkaart te klikken op het linkje 'Open Rapport'. 

 

Similarity in Magister- Plagiaatoverzicht

Het 'Opdracht Overzichtscherm', waarbij gefilterd is op status 'Ingeleverd', toont voor elke leerling het percentage geconstateerde plagiaat en een link naar het plagiaatrapport.


Similarity in Magister- Plagiaatdetectie

Het document van Noortje Evers is gecheckt op plagiaat en geeft een score van 90%. Met 'Open rapport', naast de score-button, kom je in de uitgebreide totaalrapportage van Similarity. 
Meer informatie

Hier vind je algemene informatie over Similarity voor scholen.  

Uiteraard heeft Similarity voor docenten en leerlingen een Nederlandstalige tour om de gebruikers wegwijs te maken. Voor de beheerder, en andere gebruikers, is er een uitgebreide Helppagina.


Ook plagiaatdetectie gebruiken in Magister? Dat kan voor een additioneel tarief. Vul dit formulier in voor een offerte.